KAHRAMAN ŞÜKRÜ ÇAVUŞ ANITI ÖNÜNDE TÖRENLE ANILDI

25.06.2024 - Salı 12:36

KAHRAMAN ŞÜKRÜ ÇAVUŞ ANITI ÖNÜNDE TÖRENLE ANILDI

Mudanya’nın İngilizler tarafından işgali sırasında 25 Haziran 1920 tarihinde bağımsızlığa giden yolu açan Kahraman Şükrü Çavuş ve silah arkadaşları, şehit edilişlerinin 104. yılında İskele Meydanı Şehitlik Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı.

Mudanyalı Kahraman Şükrü Çavuş ve silah arkadaşları, şehit edilişlerinin 104. yılında İskele Meydanı Şehitlik Anıtı önünde Mudanya Belediyesi tarafından düzenlenen törenle anıldı. Törene Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Jandarma Komutanı Binbaşı Ercan Yavuz, İlçe Emniyet Müdürü Atakan Ateşli, Sahil Güvenlik Mudanya Grup Komutanı Üst Teğmen Elyasa Koyuncuoğlu'nun yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri,Gaziler, Belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

“İçimizdeki Şükrü Çavuşlar Büyüsün”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç Konuşmasında,  104 yıl önce Şükrü Çavuş ve arkadaşlarının ülke üzerindeki tehditlere karşı kendilerini kahramanca siper ettiğini söyleyen Dalgıç, “Kendilerinden kat kat üstün olan düşmanı püskürtüp herkesin içine bir umut saçmışlardır. Bütün Mudanyalıların içinde Şükrü Çavuş’tan bir parça vardır” dedi. O dönemin tehditleri ile bugünün tehditlerinin farklı olduğuna dikkat çeken Dalgıç, “İçimizdeki Şükrü Çavuşları ortaya çıkarıp, günümüz tehditlerini bertaraf edeceğimize inanıyorum. Şükrü Çavuş ve arkadaşlarını rahmet ve özlemle anıyor, içimizdeki Şükrü Çavuşların her geçen gün daha da büyümesini diliyorum” diye konuştu.

Bu Vatan, Bu Topraklar Kolay Kazanılmadı.

Mudanya Kaymakamı Ayhan terzi konuşmasında, " Türk Milleti, hiçbir zaman esareti ve tutsaklığı kabul etmemiş, özgürlük ve bağımsızlık için yaşamış nice kahramanlar yetiştirdi. İşte onlardan biri de Mudanyalı kavaf Canip oğlu Şükrü Çavuş... 22 yaşında şehit olan kahraman Şükrü Çavuş'u, şehadetinin 104. yılında saygı ve minnetle anıyorum.

5.Bölükte görevli Kavaf Canip oğlu Şükrü Çavuş, karaya çıktıktan sonra Kadıçeşmesi yönünde ilerleyen düşmana ateş açar ve Şükrü Çavuş'un ilk atışında, İngiliz birliğinin binbaşı rütbesindeki komutanı vurularak ölür. Bir yüzbaşı ile bir astsubay da yaralanır. İngiliz birliğinin açtığı karşı ateşle de Şükrü Çavuş vurularak şehit olur. Mudanya sokaklarının her köşesinde Şükrü Çavuş vardır. Yıllar geçse de O, hiç unutulmadı, unutulmayacaktır. Onun verdiği mücadele, ulusal zaferin öncüsü oldu. Onurunu, haklarını, tarihi şerefimi ve geleceğini korumak için her türlü uğraşı ve özveride bulunmaya karar vermiş, tutsak olmamak için ölmeye ant içmiş bir millet karşısında hiçbir düşman duramaz.Ülkemizin her bir karışında öyle kahramanlıklar var ki bu ülkenin evlatları olarak vatanımızı canımız pahasına korumak tüm şehitlerimize boynumuzun borcudur. Bu vatan, bu topraklar kolay kazanılmadı.

Bu duygu ve düşüncelerle;

Mudanya'nın bağımsızlığına giden yolda ilk kurşunu atan Kahraman Şükrü Çavuş ve silah arkadaşlarına, vatan uğruna can vermiş şehitlerimize, ahirete irtihal eden tüm gazilerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun.

Mudanya Lokman Hekim Camii İmamı Yücel Basrik'in yaptığı dua sonrası, katılımcılar Şükrü Çavuş Anıtı’na karanfil bıraktı. Anma töreni kapsamında öğle namazında Mudanya Belediyesi tarafından şehitlerin ruhuna mevlid okutularak, lokma ikramında bulunuldu.

YORUM YAZ
MUDANYA HAVA DURUMU
bosalan1
BURSA HABERLERİ
Mudanya nöbetçi eczaneleri