MUDANYA MÜFTÜSÜ ÖZLER’DEN KURBAN BİLGİLENDİRMESİ

23.05.2024 - Perşembe 09:28

MUDANYA MÜFTÜSÜ ÖZLER’DEN KURBAN BİLGİLENDİRMESİ  

Mudanya Müftüsü Dr. İbrahim Özler; kimlerin kurban kesmesi gerektiği, kurbanlık hayvanlarda aranan şartlar ve vekâlet yoluyla kurban kesimi gibi konularda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bazı açıklamalarda bulundu.

Özler, açıklamasında , Dinimize göre; akıllı, ergen, dinen zengin sayılan ve mukim olan her Müslüman kurban kesmekle yükümlüdür. Buna göre; yolcu olan kimse kurban kesmekle mükellef değildir.

Borçlu kimse ise borcu ile asli ihtiyaçlarını çıktıktan sonra nisap miktarı malı kalıyorsa kurban keser, kalmıyorsa kurban kesmesi gerekmez. Borçlanarak kurban kesilebilir.

Kurbanlık hayvanın bedeli vadeli veya taksitli olarak verilebileceği gibi kredi kartıyla da ödenebilir.

Kurban ibadeti ancak kurban olacak hayvanın usulüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilebilir. Bu nedenle kesme olmadan hayvanı sadaka olarak bir kişiye vermek yahut bedelini yoksullara ya da yardım kuruluşlarına vermek suretiyle kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz.

Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunlardan devenin 5, sığır ile mandanın 2,  koyun ile keçinin de bir yaşını doldurmuş olmaları gerekir. Ancak koyunlar 6 ayı tamamladıklarında bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olurlarsa bunlar da kurban edilebilir.

Sığır, manda ve deve yedi kişiye kadar ortaklaşa kurban edilebilir. Büyükbaş hayvana, alındıktan sonra yedi kişiyi geçmemek kaydıyla başkaları da ortak edilebilir. Bunun için bütün ortakların razı olması gerekir.

Kurbanlık hayvanların kurbana mani olacak şekilde kusurlu olmamasına dikkat edilmelidir. İki veya bir gözü kör olan, kemiklerinde ilik kalmayacak derecede zayıflamış olan, kesim yerine yürüyerek gidemeyecek kadar topal olan, kulağının ve kuyruğunun üçte birinden fazlası kopmuş olan, dişlerinin yarıdan fazlası dökülmüş olan, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırılmış olan, ölüm derecesinde hasta olan hayvanlar kurban edilemez. Ancak boynuzsuz veya boynuzu biraz kırılmış, dişlerinden birazı dökülmüş ve burulmuş hayvanların kurban edilmeleri caizdir.

Kurbanlık hayvan kilo birim fiyatı belirlenmek suretiyle canlı olarak tartılıp alınıp satılabilir. Ayrıca, kesildikten sonra eti tartılarak parasının ödenmesi yoluyla da alım satım olabilir.

Bir kimse kurbanını kendisi kesebileceği gibi, vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. İşte bu amaçla Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye Diyanet Vakfı ile birlikte “Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş” parolasıyla “Vekâlet Yoluyla Kurban Kesimi” kampanyası düzenlemiş olup, yurt içi kurban bedeli tüm masraflar dâhil olmak üzere 11.750 TL. yurt dışı bedeli ise 4.750 TL.dir. Kurbanını vekâleten kestirmek isteyen vatandaşların belirtilen kurban bedellerini ilgili banka şubelerine ya da Müftülüklere başvuru yaparak yatırmaları gerekmektedir.

YORUM YAZ
MUDANYA HAVA DURUMU
Gökhan Dinçer
BURSA HABERLERİ
Mudanya nöbetçi eczaneleri