SİYAH İNCİRDE YİNE HÜSRAN

25.08.2024 - Pazar 19:24

SİYAH İNCİRDE YİNE HÜSRAN

Son günlerde, Bursa'nın verimli topraklarında yetişen siyah incirlerin çiftçi alım fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşanıyor.

Siyah İncir, bölgenin tarımsal üretiminde önemli bir yere sahip olup, hem yerel, hem ulusal , hem uluslararası pazarlar için değerli bir ürün. Ancak, bu değerli ürünün alım fiyatlarındaki çok ciddi gerileme çiftçilerimizin ekonomik durumunu doğrudan etkilemekte olup, çiftçi adına kötü gidiş karşısında bir şeyler yapması gereken ilgili birlikler odaların derin bir sessizliğe bürünmüş olması çalışan, üreten çiftçiyi umutsuzluğa düşürmektedir.

Elbette yıllardır çile çeken yöre çiftçimiz tarımsal üretim yapan üreticiler adına faaliyet gösterdiği algısını oluşturan birlik oda gibi bu sözde oluşumların en kötü günlerde bile ortaya koyduğu fütursuz suskunluğu değerlendirmektedir.

Yöremizde ilk 3 gün fiyat belli olmadan alım yapan firmalara incir verildi. 3 gün için kilo başına 80 TL verildi. Yaklaşık 10 - 15 gündür kilosu 50 TL den verildi. 2 gündür kilo alım fiyatı 40 TL'ye düştü. Yüzde elli düşüş üreticiyi vurdu. Yarın ne olacak belli değil!

Bursa Siyahını üreten İncir üreticisi yöremizde maalesef her yıl emeğinin karşılığını alamıyor. Bursa siyah incir üreticisi kan ağlıyor. Yıllardır Mudanyamızda kurulacağının sözü verilen soğuk hava deposu yerel yönetimlerce siyasi mezeden öteye geçemedi. Bursa tarımını görmezden gelenler gün gelir bugünlerin vebalini öder.

Pazar Dalgalanmaları Emekleri Yok Ediyor.

İncir fiyatları, arz ve talep dengesine bağlı olarak dalgalanmakta olup, özellikle yüksek üretim dönemlerinde fiyatlarda belirgin bir düşüş oldu. Gerekli teknolojiye sahip ekonomik soğuk hava deposu eksiklikleri durumun vehametini artırdı.

Yüksek Girdi Maliyetleri Üretimi Baltalıyor

Tarımsal üretim için gerekli girdi maliyetlerinin yüksek olması, çiftçilerin üretim maliyetlerini tahminlerin üstünde artırdı. Bu durum ürünlerin alım fiyatları dikkate alındığında maliyetin karşılanamaz olduğunu gösteriyor. İncir üreticisinin yaşadığı sorunlar ve borç yükü her yıl artıyor. Yetkililer ve siyasi mekanizma sessiz. İncir alım fiyatlarının düşük olması, çiftçilerin emeğinin karşılığını tam olarak alamamasına neden olmakta ve sürdürülebilir üretim koşullarını zorlaştırmaktadır. Düşük fiyatlar, çiftçilerin borçlarını ödemekte zorluk çekmelerine ve finansal olarak sıkıntı yaşamalarına yol açmakta üretimi anlamsızlaştırmaktadır. Kırsal alanda yetişen gençler mali tabloyu gördükçe tarımsal üretimden soğumakta topraktan üretimden geleceğe dair umudunu kesmektedir.

Çiftçiler, ürünlerini adil bir şekilde değerlendirebilmek için pazar erişiminde zorluklar yaşamaktadır.

Merkezi ve bölgesel pazarların düzensizliği, bu sorunu daha da derinleştirmekte hükümetin yanında yerel yönetimlerde sözde mucizelerden, planlamalardan, desteklerden bahsederken sahada üreticiyi ve tarımsal değerleri yalnız bırakmaktadırlar.

Tarım Bakanlığı ve ilgili kurumların, çiftçilere yönelik gerçek, sürdürülebilir destekleme programları ve sübvansiyonlar sağlayarak fiyat dalgalanmalarından kaynaklanan olumsuz etkilerin azaltılması, kooperatifleştirmede öncü olması, tesisleşmeye ciddi önem vermesi gerekmektedir.

Ürünlerin pazara daha etkin ve ekonomik bir şekilde ulaşmasını sağlamak için lojistik altyapısının güçlendirilmesi, Atmosferik Kontrollü, modern Soğuk Hava Tesislerinin yapılarak yeterli düzeyde siyah incir üreticisinin erişimine sunulabilmesi  büyük önem taşımaktadır. Yine kuru meyve ve paketlenmiş ürün için tesis oluşturulmasında yerel yönetimlerin öncü rol oynamaları, yerel yönetimlerinde kooperatifleşmeyi desteklemeleri gerekmektedir. Zira Mudanya'da var olduğu bilinen birliğin göze dokunan hiç bir faaliyetini göremiyoruz. Tabela birliğinden öteye geçememiş, iktisadi işletmesini yıllardır kurmamıştır.

Pazar Düzenlemeleri: Üretici ile tüketici arasındaki fiyat dengesini sağlamaya yönelik düzenlemeler ve aracılardan kaynaklanan maliyetlerin düşürülmesi, çiftçilerin alım fiyatlarını iyileştirebilir. Yine dış pazarların değerlendirilmesi çok önemlidir. Bu noktada yerel yönetim bünyesinde faaliyet gösteren Bursa Tarım Aş'nin göstermelik değil, gerçekçi ve ciddi çalışmalar planlamalar yapmasının önemli olduğu ortadadır.

Bu bağlamda, Bursa bölgesindeki siyah incir üreticilerinin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmek ve çözüm önerilerini paylaşmak amacıyla yaptığım bu açıklamanın, yetkililer tarafından dikkate alınması ve gerekli adımların atılması yöremizdeki toplumsal barış, ekonomik kalkınma için büyük önem taşımaktadır.

Mehmet ER

YORUM YAZ
MUDANYA HAVA DURUMU
bosalan1
BURSA HABERLERİ
Mudanya nöbetçi eczaneleri