KAYMAKAM TERZİ MUDANYALILARIN KABOTAJ BAYRAMINI KUTLADI

30.06.2024 - Pazar 19:39

KAYMAKAM TERZİ MUDANYALILARIN KABOTAJ BAYRAMINI KUTLADI

1 Temmuz 1926 da yürürlüğe giren Kabotaj Kanuni, Türk denizciliğinin bağımsızlığı ve ve geleceği açısından büyük önem taşımakta ve ülkemize 1 Temmuz, -Denizcilik ve Kabotaj Bayramı' olarak kutlanmaktadır.

Kurtuluş Savaş, dönemindeki egemenlik olgusu sadece karasal alanda değil, kara sularımızda da elde edilmiş, Bu yasaya göre, akarsularda. gollerde. Marmara denizi ile boğazlarda. buton kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde. makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma: bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi Ayrıca. dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık. tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirebileceği belirtildi Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yok taşıyabileceği kabul edildi.

O günden bugüne gelişen denizcilik sektörümüz doğru yolda kendini İspatlamış ve ülkemiz vatandaşlarına verilen bu hak ile mali ekonomide önemli bir adım atılmıştır Bu kanun ayni zamanda Lozan'da alınan kararlar gereği kaldırılması gereken kapitülasyonların denize yansıtılması, bağımsızlığımızın ve egemenliğimizin denizlerdeki tescili, Cumhuriyet sonrası Türk denizciliğinin gelişmesine yönelik ilk yasal dayanaktır.

Bugün özellikle donanmamız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin güvenliğini sadece Mavi Vatan içinde değil. başta Karadeniz. Ege ve Akdeniz olmak üzere dünya denizlerinde de başarıyla korumaktadır

Türk denizcisi her geçen gün daha da güçlenerek dünyanın bütün denizlerinde bayrağımızı sonsuza dek şerefle dalgalandıracaktır.

Bu vesileyle tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle, gazilerimizi şükranla anarken, başta denizcilerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutlar, saygılar sunarım.

YORUM YAZ
MUDANYA HAVA DURUMU
bosalan1
BURSA HABERLERİ
Mudanya nöbetçi eczaneleri